Proizvedeno više od tri milijarde kilovat-sati struje

Bez autora
Jul 18 2011

Prva dunavska hidrocentrala „Đerdap 1“ od početka 2011. godine proizvela je nešto više od tri milijarde kilovat-časova električne energije, što predstavlja 82 odsto projektovanog plana na godišnjem nivou. Uz dotok od 4.000 kubnih metara vode u sekundi, pet agregata u Hidroelektrani „Đerdap1“ dnevno proizvode oko 13,5 miliona kilovata struje. To je karakteristično za jul mesec u kome se u đerdapskoj akumulaciji zbog manjeg dotoka beleži slaba hidrologija. Krajem juna u mašinskoj hali najveće đerdapske elektrane zaustavljen je četvrti hidroagregat koji po planu radova ulazi u proces revitalizacije. U predstojećih deset meseci, a nakon gotovo 40 godina rada i eksploatacije, četvrti agregat biće podvrgnut demontažno-montažnim radovima složene elektromašinske opreme. Prema planu, proces revitalizacije ovog hidroagregata trajaće do kraja maja sledeće godine, a rok za završetak remonta preostale četiri mašine ističe 2015. godine. Vrednost radova procenjena je na blizu 170 miliona dolara.

Proizvedeno više od tri milijarde kilovat-sati strujePrva dunavska hidrocentrala „Đerdap 1“ od početka 2011. godine proizvela je nešto više od tri milijarde kilovat-časova električne energije, što predstavlja 82 odsto projektovanog plana na godišnjem nivou.

Uz dotok od 4.000 kubnih metara vode u sekundi, pet agregata u Hidroelektrani „Đerdap1“ dnevno proizvode oko 13,5 miliona kilovata struje. To je karakteristično za jul mesec u kome se u đerdapskoj akumulaciji zbog manjeg dotoka beleži slaba hidrologija.

Podsećamo da je krajem juna u mašinskoj hali najveće đerdapske elektrane zaustavljen četvrti hidroagregat koji po planu radova ulazi u proces revitalizacije. U predstojećih deset meseci, a nakon gotovo 40 godina rada i eksploatacije, četvrti agregat biće podvrgnut demontažno-montažnim radovima složene elektromašinske opreme. Prema planu, proces revitalizacije ovog hidroagregata trajaće do kraja maja sledeće godine, a rok za završetak remonta preostale četiri mašine ističe 2015. godine. Vrednost radova procenjena je na blizu 170 miliona dolara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik